Βιβλιοδεσία - SALIGRAM

O όρος Βιβλιοδεσία, περιγράφει την παραγωγική διαδικασία μιας σειράς εργασιών (δίπλωμα, σύνθεση, ράψιμο, κόλλημα, ξάκρισμα κ.λπ.) που έχουν αποτέλεσμα ένα ενιαίο έντυπο.

Τα είδη της βιβλιοδεσίας είναι πολλά και καθορίζονται από τις μεθόδους και τα υλικά που χρησιμοποιούνται. Ξεκινά από το δίπλωμα ενός φύλλου χαρτιού που μπορεί να μας δώσει δίπτυχο, τρίπτυχο ή πολύπτυχο έντυπο και φτάνει στη σύνθεση πολυσέλιδων εντύπων βιομηχανικής παραγωγής ή μοναδικών χειροποίητων αριστουργημάτων με περίτεχνες μεθόδους.

Ως προς τις συνήθεις μεθόδους βιβλιοδεσίας, τα έντυπα διακρίνονται σε: Κολλητό, Ραφτό-ΚολλητόΚαρφίτσα, Σπιράλ.

Υπάρχουν διάφορες άλλες τεχνικές όπως η «Ιαπωνική» βιβλιοδεσία, το δέσιμο με γάζωμα (ραφτό γαζί) και κάποια υλικά: βίδες, κρίκοι, κορδόνια, που επεκτείνουν τις δυνατότητες και αφήνουν πολλά περιθώρια στη δημιουργική φαντασία.

Δεσίματα εντύπων που ανεξάρτητα από τις τεχνικές και τα υλικά που χρησιμοποιούν, προσπαθούν να αποδώσουν την ιδιαιτερότητα του περιεχομένου τους, τα κατατάσουμε στην Δημιουργική Βιβλιοδεσία (αυθαίρετος όρος, για τις ανάγκες της κατηγοριοποίησης στο site).

Διαβάστε online: Βιβλιοδεσια - Τέχνη και Τεχνική, Α.Χ. & Φ.Α. Γιάναρη, έκδοση ΕΟΜΜΕΧ, 1983

Για κάποιες λειτουργίες του ιστοτόπου χρησιμοποιούνται cookies. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας εδώ, αποδέχεστε τη χρήση τους.

Περισσότερες πληροφορίες Εντάξει