Σεληνοεαρινό Ημερολόγιο - Έτος 8 - «Νόμος»
Εξηγήσεις σχετικά με την κατανομή των ημερολογιακών στοιχείων αλλά και επιγραμματικά σχόλια για τα επιμέρους στοιχεία του σχεδιασμού μπορείτε να βρείτε στην πίσω όψη της αφίσας κλικάροντας την εικόνα παραπάνω.
Εκτενή σχόλια σχετικά με τα επιμέρους στοιχεία του σχεδιασμού θα βρείτε παρακάτω.
8 ημικανονικές ψηφιδώσεις - Μωσαϊκά
Η λέξη μωσαϊκό προέρχεται από την λέξη μούσα ενώ το ψηφιδωτό προέρχεται από την λέξη ψήφος (μικρή πέτρα).
Το ψηφιδωτό είναι μια μορφή ζωγραφικής με μεγάλη αντοχή και διάρκεια στον χρόνο και γι’ αυτό ονομάστηκε η ζωγραφική της αιωνιότητας.
Σύμφωνα με τους τύπους των ψηφίδων, οι ψηφιδώσεις ταξινομούνται σε κανονικές, ημικανονικές και μη κανονικές ή ακανόνιστες.
Κανονικές ονομάζουμε τις ψηφιδώσεις που αποτελούνται από ψηφίδες που έχουν όλες το ίδιο μέγεθος και σχήμα ενός μόνο, κανονικού πολυγώνου. (Κανονικό πολύγωνο είναι αυτό όπου όλες οι πλευρές και οι γωνίες είναι ίσες). Υπάρχουν μόνο τρεις κανονικές ψηφίδώσεις και είναι αυτές που αποτελούνται από ένα πλέγμα ισόπλευρων τριγώνων, τετραγώνων και εξαγώνων.
Οι ημικανονικές ψηφιδώσεις αποτελούνται από δύο ή περισσότερα κανονικά πολύγωνα. Αυτά τα κανονικά πολύγωνα είναι διατεταγμένα με τρόπο ώστε κάθε σημείο κορυφής να είναι πανομοιότυπο, που σημαίνει ότι κάθε κορυφή περιβάλλεται από τα ίδια πολύγωνα διατεταγμένα με την ίδια κυκλική σειρά. Υπάρχουν οκτώ ημικανονικές ψηφίδώσεις που αποτελούνται από διαφορετικούς συνδυασμούς ισόπλευρων τριγώνων, τετραγώνων, εξάγωνων, οκτάγωνων και δωδεκάγωνων.
Τα μη κανονικά ψηφιδωτά είναι αυτά στα οποία δεν υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με τα χρησιμοποιούμενα σχήματα ή τη διάταξή τους γύρω από κορυφές.
Το φόντο της αφισέτας καλύπτεται με μία των οκτώ ημικανονικών ψηφιδώσεων που εμφανίζεται από την επανάληψη ενός συνδυασμού δύο οκτάγωνων και ενός τετραγώνου (4.8.8.) με την παρακάτω διάταξη.
64 κωδικόνια - Το αλφάβητο της ζωής
Τα γονίδια γενικά εκφράζουν τη λειτουργική δράση τους μέσω της παραγωγής πρωτεϊνών, οι οποίες είναι πολύπλοκα μόρια υπεύθυνα για τις περισσότερες λειτουργίες του κυττάρου. Τα γονίδια (αλληλουχίες DNA) φέρουν συγκεκριμένες πληροφορίες για να παράγουν μια λειτουργική πρωτεΐνη.
Αρχικά, η γενετική πληροφορία ενός γονιδίου αντιγράφεται στο αγγελιαφόρο RNA (mRNA) που έχει αλληλουχία που ταιριάζει με την αλληλουχία DNA του γονιδίου, μια διαδικασία που ονομάζεται μεταγραφή.
Στη συνέχεια αυτό το μόριο αγγελιοφόρου RNA χρησιμοποιείται για να παράγει μια αντίστοιχη αλληλουχία αμινοξέος μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται μετάφραση.
Κάθε ομάδα τριών νουκλεοτιδίων στην αλληλουχία, ονομάζεται κωδικόνιο. Κάθε κωδικόνιο αντιστοιχεί είτε σε ένα από τα είκοσι πιθανά αμινοξέα σε μία πρωτεΐνη ή σε κωδικό λήξης που δίνει εντολή για τον τερματισμό της σύνθεσης της αλληλουχίας των αμινοξέων στο ριβόσωμα. Συνολικά υπάρχουν 64 κωδικόνια και αποτελούν το βιοχημικό «αλφάβητο» μετεγγραφής της πληροφορίας.
Ο γενετικός κώδικας
Μέσω μιας τριπλέτας DNA (κωδικόνιο), η γενετική πληροφορία μεταφέρεται στο mRNA και μετά στην πρωτεΐνη.
Οκταεδρική ομάδα συμμετρίας - Πλατωνική σχέση
Αν σε ένα Πλατωνικό στερεό (κανονικό πολύεδρο) λάβουμε τα κέντρα των εδρών του ως κορυφές ενός άλλου πολυέδρου, το δεύτερο αυτό πολύεδρο είναι επίσης Πλατωνικό στερεό. Το πλήθος των εδρών του πρώτου ισούται με το πλήθος των κορυφών του δεύτερου και το αντίστροφο, ενώ το πλήθος των ακμών τους είναι ίδιο. Τα δύο αυτά πολύεδρα ονομάζονται συζυγή ή δυϊκά πολύεδρα.
Από τα πέντε κανονικά πολύεδρα που υπάρχουν, τα 4 είναι συζυγή μεταξύ τους ανά δύο και το ένα με τον εαυτό του.
Τα δυϊκά πολύεδρα μοιράζονται την ίδια ομάδα συμμετρίας. Το οκτάεδρο και ο κύβος ανήκουν στην οκταεδρική ομάδα συμμετρίας.
Κύβος & κανονικό οκτάεδρο, Γαία & Αήρ, έχουν πλατωνική σχέση!
Το οκτάρι του ουρανού - Ηλιακό ανάλημμα
Ένα Ηλιακό ανάλημμα είναι ουσιαστικά το γράφημα που εμφανίζεται όταν φωτογραφηθεί ο Ήλιος την ίδια ώρα, κάθε μερικές μέρες, με κάμερα που παραμένει σταθερή και οι λήψεις γίνουν σε ένα μοναδικό φωτογραφικό καρέ, για ένα ολόκληρο έτος. Οι διαδοχικές εγγραφές του Ηλίου σε αυτό το καρέ σχηματίζουν τη μορφή του αριθμού 8.
Αυτό συμβαίνει γιατί ενώ η τροχιακή ταχύτητα της Γης μεταβάλλεται στη διάρκεια του έτους, τα ρολόγια μας μετρούν τον χρόνο ουσιαστικά με βάση μια μέση ταχύτητά της... … Μετρούν έναν μέσο χρόνο.
Από τα αναλήμματα φαίνεται ότι στη διάρκεια ενός έτους ο αληθής ηλιακός χρόνος συμπίπτει με τον μέσο μόνο 4 φορές: στις 26 Δεκεμβρίου, στις 16 Απριλίου, στις 14 Ιουνίου και στις 2 Σεπτεμβρίου. Όλες τις άλλες ημερομηνίες ο αληθινός χρόνος είναι είτε μεγαλύτερος είτε μικρότερος του μέσου χρόνου.
Πυξίς. Ο μπούσουλας του ουρανού.
Ο αστερισμός της Πυξίδος σημειώθηκε για πρώτη φορά το 1763 και ανήκει στους 88 επίσημους αστερισμούς που θεσπίστηκαν το 1922 από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση. Είναι νότιος αστερισμός αμφιφανής από την Ελλάδα, δηλαδή, παρότι βρίσκεται ολόκληρος στο νότιο ημισφαίριο, είναι ορατός στο σύνολό του από την Ελλάδα αλλά μόνο τις νύκτες του χειμώνα και τα ανοιξιάτικα βράδια.
Σχηματίστηκε από αστέρες του καταρτιού και των πανιών του αστερισμού της Αργούς και η αρχική ονομασία ήταν Pyxis Nautica, δηλαδή η Πυξίδα του Ναυτικού.
Η Αργώ (Argo Navis) ήταν ο μεγαλύτερος αστερισμός και ο μοναδικός από τους 48 αστερισμούς του Κλαύδιου Πτολεμαίου που δεν αναγνωρίζεται πλέον αυτούσιος από τη σύγχρονη Αστρονομία. Η ονομασία του προήλθε από τη μυθική Αργώ, το πλοίο της Αργοναυτικής Εκστρατείας, με το οποίο ταξιδεύουν οι 50 αργοναύτες στο έπος του Ορφέα Αργοναυτικά. Από εκεί και προς τιμήν της εκστρατείας των αργοναυτών πήραν όνομά τους επίσης οι αστερισμοί της Λύρας, του Κριού, του Ηρακλέους, των Διδύμων (Κάστορα και Πολυδεύκη), του Δράκοντα και του Τοξότη.
Αναγνωρίζονται ωστόσο σήμερα τρεις ανεξάρτητοι Αστερισμοί που αποτελούσαν την Αργώ: η Τρόπιδα - η καρίνα του πλοίου, τα Ιστία – κατάρτι και πανί του πλοίου, η Πρύμνη – το πίσω μέρος του πλοίου, καθώς και η Πυξίδα που όπως είπαμε σχηματίστηκε από αστέρες των Ιστίων.
Ο αστερισμός της Τρόπιδας είναι πασίγνωστος γιατί περιέχει τον αστέρα Κάνωπο, τον δεύτερο λαμπρότερο αστέρα τού ουρανού μετά τον Σείριο. Ο Κάνωπος ήταν ο νοτιότερος ορατός αστέρας για τους Αρχαίους Έλληνες.
Η τέως Αργώ (ή οι σημερινοί 4 παραπάνω αστερισμοί) μαζί με την Περιστερά, το Δελφίνι, το Ιππάριον, τον Ηριδανό και τον Νότιο Ιχθύ, απαρτίζουν την Οικογένεια των αστερισμών των Ουρανίων Υδάτων αφού προβάλλονται πάνω στο Μονοπάτι των Θεών, στο επίπεδο του γαλαξία.
Οκταετές ελληνικό ημερολόγιο - Aφροδίτη - Ολυμπιάδες
263 επαναλήψεις ενός 8γραμμου (βλ. σχέδιο παρακάτω) αποτελούν τον μαίανδρο που περιβάλλει τον ετήσιο ημερολογιακό κύκλο.
Οι 263 ημέρες αντιστοιχούν στον αριθμό των ημερών που η Αφροδίτη εμφανίζεται πριν την ανατολή του Ήλιου (Εωσφόρος - Αυγερινός) και τις άλλες τόσες που εμφανίζεται μετά από την δύση του (Έσπερος - Αποσπερίτης).
Οι 263 ημέρες αντιστοιχούν περίπου σε 9 σεληνιακούς μήνες (265 μέρες) που είναι και ο μέσος κύκλος κύησης του ανθρώπου.
Τα 99 κυκλάκια εσωτερικά του μαίανδρου αντιστοιχούν στους 99 σεληνιακούς μήνες που απαρτίζουν 8 ηλιακά τροπικά έτη.
Η διάρκεια 8 γήινων ετών (2.922 ημερών) ισούται με τη διάρκεια 13 ετών της Αφροδίτης* και μέσα σε αυτόν τον χρόνο συμβαίνουν 5 σύνοδοι Ήλιου - Γης - Αφροδίτης. Από αυτές τις 5 συνόδους προκύπτουν οι 5 κύκλοι των ολυμπιακών αγώνων που τελούνται κάθε 49 και 50 σεληνιακούς μήνες εναλλάξ. Δύο δηλαδή Ολυμπιάδες κάθε 5 συνόδους, ή κάθε 8 έτη ή κάθε 13 αφροδιτιανά έτη ή 99 σεληνιακούς μήνες**.
Η ημερομηνία για την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων για την ακρίβεια καθορίζονταν ως: Η 8η (όγδοη) πανσέληνος μετά την πρώτη πανσέληνο, μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο.
Από τον παραπάνω ορισμό η τέλεση γινόταν κατά την 2η ή 3η πανσέληνο μετά το θερινό ηλιοστάσιο κατά τον μήνα Απολλώνιο ή Παρθένιο.
* Στα τηγανόσχημα η Αφροδίτη απεικονίζεται με οκτάκτινο αστέρι.
** Οι αριθμοί 5, 8 και 13 είναι συνεχόμενα μέλη της σειράς fibonachi.
Ανεμολόγιο - Το οκτάκτινο αστέρι των οριζόντων
Το ανεμολόγιο, είναι το κυκλικό σχέδιο στους χάρτες και τις πυξίδες, που ορίζει τις κατευθύνσεις του ορίζοντα, εμπλουτισμένο με τα ονόματα των ανέμων που φυσούν από τα αντίστοιχα σημεία του ορίζοντα.
Με κύριο άξονα την κάθετη διάμετρο ενός κύκλου που αντιστοιχεί στη διεύθυνση Βορά - Νότου από πάνω προς τα κάτω, και μετακινώντας την περιστροφικά με 4 βήματα γωνίας 45°, σχηματίζεται ένα οκτάκτινο αστέρι. Οι 4 ενδιάμεσες κατευθύνσεις του κύριου σταυρού που σχηματίζουν οι άξονες Βορά - Νότου και Ανατολής - Δύσης, είναι απλά μια επιπλέον διαίρεση του ορίζοντα σε οκτώ αντί για τέσσερις μόνο κατευθύνσεις. Αριστερά το αστέρι έχει τη Δύση και δεξιά την Ανατολή.
Πρώιμοι ταξιδευτές της ιστορίας οι Έλληνες, επινόησαν και πιο σύνθετα ανεμολόγια, με ονομασίες μέχρι και δώδεκα διαφορετικών ανέμων αφού άλλωστε ο Αίολος, ο «ταμίας» των ανέμων, αυτός που εφηύρε τα πανιά που κινούν τα πλοία και δίδαξε τη χρήση τους στους αρχαίους, είχε 12 τέκνα· 6 υιούς και 6 θυγατέρες! Όμως η διαίρεση του ορίζοντα σε οκτώ μέρη παρέμεινε η επικρατέστερη για τον προσανατολισμό στον φυσικό κόσμο διεθνώς.
Παρακάτω παρουσιάζονται τα επίσημα ελληνικά ονόματα των 8 κυρίων ανέμων (που πνέουν από κατεύθυνση πολλαπλάσια των 45 μοιρών) και τα αντίστοιχα κοινά ή γραικολεβαντίνικα (το αντίθετο των greeklish!) που επικράτησαν στη Μεσόγειο την περίοδο της ρωμαϊκής εποχής.
Διεύθυνση |
Ελληνικό |
Κοινό - Λατινογενές |
Β (000°) |
Βόρειος |
Τραμουντάνα, Βοριάς |
ΒΑ (045°) |
Μέσης |
Γραίγος |
Α (090°) |
Απηλιώτης |
Λεβάντες |
ΝΑ (135°) |
Εύρος |
Σιρόκος |
Ν (180°) |
Νότιος |
Όστρια, Νοτιάς |
ΝΔ (225°) |
Λίβας |
Γαρμπής |
Δ (270°) |
Ζέφυρος |
Πουνέντες |
ΒΔ (315°) |
Σκίρων |
Μαϊστρος |
Οι άνεμοι βέβαια εκτός από τα σημεία του ορίζοντα παίρνουν τα ονόματά τους και από την κατεύθυνσή τους σε σχέση με τη θέση και την μορφολογία συγκεκριμένων τόπων.
Το Tramountana για παράδειγμα προέρχεται από το λατινικό trans – montanus, που σημαίνει ο «πέρα από τα βουνά» (ο «βουνίσιος»), και παραπέμπει στην οροσειρά των Άλπεων που για τους Λατίνους σημάδευε τον Βορρά.
Παρόμοια το όνομα Λίβας προέρχεται από τη λέξη λιψ (= Λίβυος) που αναφέρεται στο ότι φαινομενικά ο άνεμος πνέει από τη Λιβύη (εννοώντας οι αρχαίοι Έλληνες, όχι την σημερινή χώρα αλλά την Αφρική ολόκληρη).
Aστάνγκα - Τα 8 στάδια του Γιόγκα
Γιόγκα είναι ένα σύστημα φυσικών, νοητικών και ψυχικών πρακτικών. Η λέξη yoga πηγάζει από τo yewg που στα σανσκριτικά (αρχαία Ινδικά) σημαίνει σύνδεση, ένωση, ζεύξη. Εννοιολογικά, περιγράφει τη ζεύξη του ασκούμενου -μέσω της επίτευξης αυτοελέγχου με στόχο την αρμονία μεταξύ σώματος, συναισθήματος και νου- με τον πραγματικό του Εαυτό, τον εσωτερικό του Δάσκαλο.
Κάπου τον 5ο προχριστιανικό αιώνα ο Πατάντζαλι συνέθεσε παλαιότερες άγραφες παραδόσεις από τη θεωρία και την πρακτική της γιόγκα σε 196 αφορισμούς (έργο γνωστό ως Γιόγκα Σούτρας). Στο έργο αυτό οργάνωσε ένα σαφώς καθορισμένο οκταπλό μονοπάτι, την αστάνγκα (ashtanga) γιόγκα, που κυριολεκτικά σημαίνει «οκτώ κλάδοι» (ashta=οκτώ, anga=κλάδος-άκρο)
Αυτοί οι 8 κλάδοι της γιόγκα, λειτουργούν ως κώδικας 8 βημάτων για ηθική συμπεριφορά και αυτοεξέλιξη. Ως ένας μπούσουλας για μια ζωή με νόημα και πληρότητα. Είναι επιγραμματικά οι παρακάτω:
- ΓΙΑΜΑΣ (5 κοινωνικοί κώδικες - Μη βία, Αλήθεια, Τιμιότητα, Μη κτητικότητα, Εγκράτεια)
- ΝΙΓΙΑΜΑΣ (5 προσωπικοί κώδικες - Καθαριότητα, Αυτάρκεια, Σκληραγωγίες, Αυτο-παρατήρηση, Μελέτη γραφών, Παράδοση στο Θείο)
- AΣΑΝΑ (σταθερή, άνετη στάση)
- ΠΡΑΝΑΓΥΑΜΑ (αύξηση της ενέργειας μέσω της αναπνοής)
- ΠΡΑΤΥΑΧΑΡΑ (αποτράβηγμα των αισθήσεων)
- ΝΤΑΡΑΝΑ (συγκέντρωση)
- ΝΤΥΑΝΑ (κατάσταση διαλογισμού)
- ΣΑΜΑΝΤΙ (απελευθέρωση / φώτιση)
Τα πρώτα 4 θεωρούνται εξωτερικά στάδια, έχουν να κάνουν με την βελτίωση της προσωπικότητας, την απόκτηση κυριαρχίας στο σώμα και την ανάπτυξη της επίγνωσης του εαυτού.
Τα επόμενα τέσσερα (με το 5ο να αποτελεί μετάβαση από το εξωτερικό πεδίο στο εσωτερικό), ασχολούνται με τις αισθήσεις, τις σκέψεις και την επίτευξη μιας ανώτερης κατάστασης συνείδησης.
Άγαλμα του Πατάντζαλι
Ι Τσινγκ - 64 (26) ψηφίδες μιας μαντικής τέχνης
Το Ι Τσινγκ ή Βιβλίο των Αλλαγών είναι ένα από τα κλασικά έργα του κινέζικου πολιτισμού. Στο κέντρο της φιλοσοφίας του Ι Τσινγκ βρίσκεται η έννοια της διαρκούς αλλαγής και της ύπαρξης δύο αντίρροπων και εναλλασσόμενων ενεργειών, του Γιν και του Γιάνγκ, που αποτελούν την κινητήρια δύναμη του κόσμου. Ο όρος Ι Τσινγκ μεταφράζεται και ως Νόμος της Αλλαγής.
Το συμβολικό περιεχόμενο του Ι Τσινγκ περιλαμβάνει ένα σύνολο από 64 εξάγραμμα και κάθε εξάγραμμο αποτελείται από δύο τρίγραμμα.
Τα τρίγραμμα είναι συνδυασμοί 3 μονοκόμματων ή διακεκομμένων γραμμών. Κάθε μονοκόμματη γραμμή αντιπροσωπεύει το Γιανγκ, την αρσενική αρχή, τον θετικό πόλο, την μονάδα και κάθε διακεκομμένη, το Γιν, την θηλυκή αρχή, τον αρνητικό πόλο, το μηδέν.
Υπάρχουν μόνο 8 πιθανοί συνδυασμοί τριγράμμων. Τα Οκτώ Τρίγραμμα (στα κινεζικά ba-gua --> ba = οκτώ και gua = τρίγραμμο) ως κοσμολογικό σύστημα εμπεριέχουν τον δυισμό που εκφράζουν οι μονοκόμματες ή διακεκομμένες γραμμές και την τριαδικότητα στις εκφάνσεις της ως τριμερείς δομές των 2 βασικών αντίθετων στοιχείων. Αντιστοιχούν σε θεμελιώδη στοιχεία της φύσης αλλά και σε αρχές της πραγματικότητας ως μια δομή από οκτώ αλληλένδετες έννοιες.
Στο σχέδιο η παλαιότερη από τις εκδοχές αντιστοίχισης τριγράμμων και στοιχείων: το Ba Gua του Αρχέγονου Ουρανού που παρουσιάζεται στο ημερολόγιο (υπάρχει και μεταγενέστερη κάπως διαφορετική εκδοχή: το Ba Gua του Μεταγενέστερου Ουρανού).
Ουσιαστικά, αυτό που εξυφαίνεται στο I Ching είναι η εκδήλωση του δυισμού στον έκτο βαθμό· τα δομικά του στοιχεία (yin & yang) εκδηλώνονται αρχικά μέσω της τριαδικότητας ως 8 (23) τρίγραμμα και στη συνέχεια ως 64 (26) εξάγραμμα που είναι και ο μέγιστος αριθμός συνδυασμών των 8 τριγράμμων.
Κάθε εξάγραμμο στο Βιβλίο των Αλλαγών συνοδεύεται από ένα γενικό κείμενο και κάθε επιμέρους γραμμή έχει επίσης το δικό της κείμενο. Τα κείμενα έχουν ποιητικό χαρακτήρα με έντονα τα στοιχεία του συμβολισμού και της δημιουργίας εικόνων ενώ αποτυπώνουν επιπλέον ένα ηθικό περιεχόμενο. Αντικατοπτρίζουν φιλοσοφικές ιδέες, με κύριο συστατικό στοιχείο την εναλλαγή του Γιν και του Γιανγκ, τη συνεχή κυκλική κίνηση και μεταβολή, ενώ παράλληλα αποτελούν το υφαντό για την άσκηση της μαντική τέχνης.
Κατά την προσφιλέστερη μέθοδο χρήσης του βιβλίου, για να πάρουμε χρησμό σχηματίζουμε ένα εξάγραμμο χρησιμοποιώντας 3 κέρματα.
Ρίχνουμε τα κέρματα 6 φορές, σχηματίζοντας κάθε φορά και από μία γραμμή...
Ευγενής Oκταπλή Aτραπός - Το γιατρικό της οδύνης
Η Ευγενής Οκταπλή Ατραπός (ή Ευγενές Οκταπλό Μονοπάτι) αποτελεί την τέταρτη από τις Τέσσερις Ευγενείς Αλήθειες του Βούδα. Στην πρώτη του ομιλία, αμέσως μετά την φώτισή του, ο Βούδας αποκάλυψε στην ανθρωπότητα το αποτέλεσμα της πνευματικής του αναζήτησης. Αναφέρθηκε στις Τέσσερις Ευγενείς Αλήθειες: την Οδύνη, την Αιτία της Οδύνης, την Εξάλειψη της Οδύνης, καθώς τέλος και την Οδό που οδηγεί στην Εξάλειψη της Οδύνης που είναι γνωστή ως το Ευγενές Οκταπλό Μονοπάτι.
Το Οκταπλό Μονοπάτι υποδηλώνει οκτώ αρχές που ενεργούν ταυτόχρονα και όχι οκτώ διαδοχικά βήματα ή στάδια. Ονομάστηκε επίσης και Μέση Οδός. Οι οκτώ αρχές είναι: Ορθή κατανόηση, Ορθή πρόθεση, Ορθός λόγος, Ορθή δράση, Ορθός βιοπορισμός, Ορθή προσπάθεια, Ορθή συγκέντρωση και Ορθή αντίληψη.
Η Μέση Οδός είναι ο δρόμος της συνειδητής διαβίωσης. Θεμέλιό του είναι η επίγνωση και επιστέγασμα η αληθινή γαλήνη και χαρά. Στο βουδιστικό συμβολισμό, αναπαρίσταται συχνά μέσω του τροχού του Ντάρμα (dharmachakra), στον οποίο οι οκτώ ακτίνες του αντιπροσωπεύουν τα οκτώ στοιχεία του μονοπατιού.
Οροφή του Ναού Jokhang, Λάσα, Θιβέτ. Ο Βούδας "γύρισε τον τροχό του Ντάρμα" στο πρώτο του κήρυγμα, στο Άλσος των Ελαφιών του Σαρνάθ (κοντά στο Varanasi της Ινδίας).